[...] na ilość, należy mieć na uwadze zawartość w pokarmach tłuszczów, cukrów i białek. Należy tu wspomnieć o tym, iż każdy z tych składników może być w wielu formach o różnej wartości odżywczej ocenianej wg różnych kryteriów, np. cukry mogą być oceniane wg indeksu glikemicznego, lipidy wg zawartości cholesteroli lub poszczególnych kwasów [...]
:-] Od konca: 60min aerobow + 10min dodatkowego spalania T po treningu (przyjmijmy zuzycie energii jak przy rowerku): spalenie 190+280+100kcal=570kcal=63g tluszczu. 5x w tygodniu (raczej niewiele osob jest tak systematyczna i wytrwala) = 315g tluszczu na tydzien = 1,2kg na miesiac. Nadal niewiele w porownaniu do tego co sie osiaga w [...]
Obiecany wywiad z Baboumianem Patrik Baboumian - wywiad Wygrywam mistrzostwa Niemiec w Log-lifting każdego roku od momentu gdy są rozgrywane te zawody, czyli od 2009 roku. Zrobiłem trzy rekordy świata po tym jak przeszedłem na weganizm w 2011 roku. - Kto był twoim bohaterem w dzieciństwie? - The Incredible Hulk. Byłem bardzo zafascynowany jego [...]
Jakos też nie przepadam za wypoiedziami Macko. Masz prawo Rozumiem , że kasza jest lepszym wyborem od chleba, ale Ty chyba sobie jaja robisz, że ma jeść 24/7 w każdym posiłku cyc + kasz nic takiego nie napisałem Dieta ma być czymś na całe życie człowiek musi sie przyzwyczajac do jedzenia nie moze robic nagłego skoku i zaczac jesc ciagle tego [...]
GRELINA – NOWY HORMON ZAANGAŻOWANY W REGULACJĘ WZRASTANIA I HOMEOSTAZĘ METABOLICZNĄ USTROJU Tom. 6/2007 Nr 3(20) Grelina – nowy hormon zaangażowany w regulację wzrastania i homeostazę metaboliczną ustroju 1Andrzej Kędzia, 1Wiesława Przybyszewska 1Klinika Endokrynologii i Diabetologii Wieku Rozwojowego, II Katedra Pediatrii [...]
[...] i pozwala większości ludzi na staranną regulację apetytu i utrzymanie stałej wagi ciała. Jeżeli nawet regulacja apetytu stanowi funkcję wielu czynników, to utrzymanie zawartości cukru we krwi jest z całą pewnością ważnym elementem determinizmu pokarmowego. Węglowodany zapewniają równowagę energetyczną tym skuteczniej, im bardziej [...]
hmm - nowe spojrzenie, moze byc inspirujace. Ale: - wegle z pieczywa, ziemniakow to wegle zlozone. Proste = fruktoza, glukoza, itp. - glownie soki. Skrobia to klasyczny przykl. WW zlozonego, nie prostego. - w wiekszosci sokow (np. Kubus) jest cukier. Chyba, ze sam je sobie wyciskasz. - ryz to rodzaj kaszy. - o ile pamietam kwas zoladkowy to [...]
z tej samej biochemii w pigułce: 'Ze 100g białka można uzyskać łącznie ~22.5 mola ATP, z tego co najmniej 1.2 mola zawarte jest w NADPH2 wykorzystywanym do syntez. Jest to wartość porównywalna z węglowodanami, gdzie dla przypomnienia, ze 100g glukozy uzyskuje się 21.1 mola ATP. Zakładając maksymalną sprawność zamiany białka na glukozę. Ze 100g [...]
[...] ustroju. Określone białka pokarmowe są zużytkowane na potrzeby organizmu w mniejszym lub większym stopniu, a efektywność tego procesu zależy od kilku czynników: - ogólnej zawartości poszczególnych aminokwasów - wzajemnych proporcji między aminokwasami egzogennymi - odpowiedniego dowozu energii ze źródeł pozabiałkowych potrzebnej na potrzeby [...]
[...] roślinnego, witamin B1 i B2 oraz błonnika pokarmowego . Mają działanie zakwaszające. 2.Mleko i jego przetwory - dostarczające nam najlepiej przyswajalnego wapnia, wysoko- wartościowego białka i witamin B1, B2 i A. Wykazują działanie słabo alkaliczne (słabo zasadowe). 3.Mięso, wędliny, ryby, jaja, sery i suche nasiona strączkowe- to grupa [...]
[...] nie bywa głodny. Energetyczna wartość posiłków jest uzależniona od ich łączenia i sposobu gotowania, przy długim gotowaniu prawie wszystkie posiłki tracą od 50 do 70% swojej wartości. Enzymy giną przy podgrzewaniu powyżej 470C, a większość witamin przy 1000C, gotowane posili mają w sobie bardzo mało energii. Człowiek żeby nie być głodny musi [...]
Płatki owsiane Płatki owsiane powstają z owsa. Owies należy do stosunkowo młodych roślin uprawnych. Do Europy przywędrował razem z pszenicą z Azji . Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża. Właściwości odżywcze płatków owsianych Płatki owsiane są źródłem złożonych węglowodanów- głównie skrobi, znajdziemy w nich również [...]
Ile ważą płatki owsiane? Płatki owsiane powstają z owsa. Owies należy do stosunkowo młodych roślin uprawnych. Do Europy przywędrował razem z pszenicą z Azji . Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża. Właściwości odżywcze płatków owsianych Płatki owsiane są źródłem złożonych węglowodanów- głównie skrobi, znajdziemy w nich również [...]
[...] kalorycznego odejmujesz od wyniku ok. 300 kcal żeby uzyskać ujemny bilans. To będzie Twoja ilość kalorii na start. Dieta jednak nie składa się jedynie z kalorii. Są jeszcze wartości odżywcze. Na początek załóż, że dieta będzie obejmować ok. 2g białka na kg masy ciała, 1g tłuszczu (na kg masy ciała) a reszta to węglowodany. Przykładowo, jeżeli [...]
na 100g Wartość energetyczna - 213/245 kcal Białko ogółem - 2.42/3.17 g Tłuszcz - 2.26/2.20 g Węglowodany - 45.54/52.96 (w tym cukry proste: 0/10.60 g) Błonnik - 8.1/5.1 g tłuszcz na poziomie 2g wiec słaby produkt do uzupełniania tłuszczu
kcal - to kilokaloria, a kJ to kilodżul - jednostki w jakich wyraża się wartość energetyczną pożywienia i wydatki energetyczne organizmu (zapewne o ten kontekst Ci chodzi)
Wartość energetyczna w 100 g: 46,00 kcal Białko w 100 g: 11,00 g Węglowodany w 100 g: 0,80 g Tłuszcz w 100 g: 0,00 g Oblicz sobie :) Zmieniony przez - evrusek w dniu 2013-09-09 22:52:57